Hälsotips från Daniel

Daniel Hansson arbetar som hälsoutvecklare på Silver Life och har en bakgrund som kiropraktor. Han brinner särskilt för hur träning och sund livsstil kan användas i medicinskt syfte. 

Silver Life har slutit ett samarbetsavtal med Joint Academy. Daniel, kan du berätta vad det här är för något?

Ledartros är den vanligaste orsaken till smärta hos vuxna men är inte en del av det naturliga åldrandet. Att ge rätt information och rätt träning är mycket effektivt jämfört med läkemedel och kirurgi.

Joint Academy är en digital artrosbehandling för minskad ledsmärta och ökad rörlighet. Behandlingen tillhandahålls via en app och finns tillgänglig var och när du vill. Joint Academy följer Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Hittills har de behandlat tiotusentals patienter och har en patientnöjdhet på 96%. Deras resultat är slående. Förra månaden publicerades en studie som visade att sex veckors behandling med Joint Academy minskade smärtan med 41% och ökade funktionen med 48% mot traditionell vård där smärtan minskade med 6% och funktionen ökade med 13%.

-Så om våra boende eller köande medlemmar har artros eller ont i knä eller höft kan de få hjälp då?

Det stämmer. Lite längre ned på den här sidan hittar du en länk till vår bokningssida. Där finns mer information. Det finns även en liten instruktionsfilm som visar hur behandlingen går till. Högst upp på sidan kan de skriva i sitt telefonnummer. Då skickas en länk till en app som man installerar på mobilen. Efter att ha svarat på några frågor så blir användaren kontaktad av en fysioterapeut som förklarar hur allt går till och svarar på frågor om du har några.

Varför hjälper träning mot artros?

De specifika övningarna som finns i Joint Academy – som tar cirka fem minuter om dagen att utföra – förbättrar rörligheten och ökar styrkan hos de muskler som finns runt leden. Med ökad styrka minskar belastningen på leden och man känner av artrosen mindre, vilket leder till att funktionsnivån ökar. Träning, i kombination med interaktiv utbildning om sjukdomen, hjälper dig att förbli motiverad samt förstå, hantera och behandla din sjukdom.

-Kostar det här något?

-Nej, det här är kostnadsfritt. Joint Academy får ersättning av regionen precis som fysioterapeuter får vid besök på en klinik.

Besök gärna https://partners.jointacademy.com/silverlife/